Ve čtvrtek byl suverénně nejhnusnější den mého dosavadního pobytu, a tak jsme se vydali na výlet :-)
Výlet byl na sever od Glasgow- trasu naplánoval Pivko, půjčil a řídil auto (z nás čtyř účastníků zájezdu asi jediný, kdo zvládal řízení vlevo, skotsky houpavý terén, uzoučké silničky a vlhkou vozovku). Pršelo od rána do večera, ale to nám nezabránilo vyrazit nejprve na polorozpadlý Buchanan Castle. Neodradila nás ani cedule zákazu vstupu a prozkoumali jsme celý interiér se stromy a keříky, krby, zdmi, sklepy, vylezli jsme i do věžiček a podlaha se pod námi nezřítila.
Podivuhodný zarostlý hrad jsme opustili a vydali se směrem na Ben Aan, kopec v chráněné přírodní oblasti Trossachs, ze kterého měla být vidět dvě krásná jezera. Šplhali jsme na něj asi dvě hodiny a výhled na jezera z vrcholu byl následující.
Podivuhodný zarostlý hrad jsme opustili a vydali se směrem na Ben Aan, kopec v chráněné přírodní oblasti Trossachs, ze kterého měla být vidět dvě krásná jezera. Šplhali jsme na něj asi dvě hodiny a výhled na jezera z vrcholu byl následující.
Nicméně výšlap rozhodně stál za to :-)
Následující zastávkou byla Deanston distillery, kde jsem poprvé byla zasvěcena do tajů výroby whisky. Za deset liber jsme si s videem a výkladem prošli celou distilérkou a nakonec nám nalili lahodné dvě ochutnávky - jednu "normální" a druhou mladou lehkou, z panenských dubových sudů. Krásně jsme se ohřáli z vnitřku i vnějšku.
Jak se whisky vyrábí? To vezmete vodu, ječmen, kvasinky, všechno to tak trochu promícháte a různě povaříte (a pak to děsně smrdí), destilujete a voilá! Kdyby se někomu nelíbil můj zkrácený výklad, můžete se důkladněji poučit ZDE. Nejzajímavější je, že když se skotská dozrává v sudech, cca 2 procenta se přes dřevo odpaří, čemuž Skoti říkají "Angel's share"= andělův podíl :-) Tento podíl vláda distilérce odpouští na daních (podle toho, kolik let která whisky zraje). Zbydou po něm jen plesnivé fleky na stropě.
Ve Skotsku je krásná příroda, ale ne vždy je vidět. |
Jak se whisky vyrábí? To vezmete vodu, ječmen, kvasinky, všechno to tak trochu promícháte a různě povaříte (a pak to děsně smrdí), destilujete a voilá! Kdyby se někomu nelíbil můj zkrácený výklad, můžete se důkladněji poučit ZDE. Nejzajímavější je, že když se skotská dozrává v sudech, cca 2 procenta se přes dřevo odpaří, čemuž Skoti říkají "Angel's share"= andělův podíl :-) Tento podíl vláda distilérce odpouští na daních (podle toho, kolik let která whisky zraje). Zbydou po něm jen plesnivé fleky na stropě.
Aby toho nebylo málo, zastavili jsme se ještě ve Falkirku, kde se nachází 24 metrů vysoký lodní výtah. Světový unikát byl otevřen v roce 2002 slouží k propojení dvou kanálů místo původních 11 zdymadel (umožňuje vodní spojení mezi Edi a Gla). "Výtah se skládá ze dvou van, které jsou umístěny na koncích mohutného rotoru. Obě vany mají kapacitu 600 tun vody. Díky Archimedově zákonu nezáleží na hmotnosti plujících lodí a obě vany jsou vždy vyváženy. K pohonu celého zařízení proto stačí relativně slabý motor (22,5 kW), který otočí rotorem o 180° za 5 minut." Je to údajně tolik energie, co stačí k varu pěti konvic vody. Ale stavba výtahu prý byla neskutečně drahá. Dnes se používá jen pro turistické účely.
Cestou jsme ještě minuli Wallace monument, kam se ještě podívám až bude hezky, a krásný velký hrad ve Stirlingu, kam se podívám až bude vstup zadarmo :-)) Úplně na závěr výletu jsme ještě navštívili TESCO, kde kluci chudáci čekali, než jsem nasbírala věci do košíku cca za 80 liber. Uáááá účet skučí!
Zobrazit místo 1 day trip to Trossachs - Ben A'an na větší mapě
Takhle nějak jsme jeli (ale vynechali jsme vodopády a naopak přidali rychloprůlet Stirlingem a procházku na Falkirku.
To se musíš přihlásit do Klubu přátel skotské Single Malt whisky a pak můžeš zadarmo navštívit asi 12 menších destilérek :-P
OdpovědětVymazatÓóó! A jak se tam přihlásím? :-)
OdpovědětVymazat