... po Mexiku přichází Erasmus v Glasgow 2012-2013!

klíčová slova: Markétka, Erasmus, Glasgow léta páně 2012-13

středa 26. září 2012

Skotské dobroty

O víkendu jsem zakusila dvě skotské speciality:
Haggis, nejtypičtější jídlo. Jak řekl kamarád Skot: vezměte ovci, prodejte všechno co lidi koupí, zbytek semelte a je to haggis :-) Kdybyste si to chtěli doma udělat, tady je recept:  "Základem jsou ovčí vnitřnosti, jako srdcejátra, nebo plíce, ke kterým se přidává ovčísádlocibulekořenísůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. Směs těchto, ale i dalších ingrediencí se vaří (dle originálního receptu) asi 1 hodinu v ovčím žaludku."


"Full scottish breakfast", pěkně těžká skotská snídaně (pro mě i oběd a téměř večeře). Skoti snídají pudink, pod neškodným názvem se však skrývá krvavá klobása (vlevo) :-)

A na závěr malý dezert a něco k zapití. Vlevo sušenky "shortbreads", cukr a tuk, dobrota. Název vznikl tak, že kdysi byly velké daně na sušenky, ale nikoliv na chleba, a tak se tyto sušenky prodávaly jako chléb. Typicky skotská záležitost :-P Vpravo IRN-BRU, pro Skoty něco jako pro Amíky Coca-cola a pro nás Kofola. Téměř fluoreskující oranžová barva napovídá o složení a chuť připomíná žvýkačky obohacené o kilo cukru, nicméně je na ní něco návykového (už jsem si taky jednu dvoulitrovku koupila).

Žádné komentáře:

Okomentovat